Šta je Zora Vidović rekla na suđenju o Londonskim obveznicama

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović priznala je danas u Okružnom privrednom sudu u Banjoj Luci da se sastajala i komunicirala sa Dušanom Mađidom Pajićem, vlasnikom firme “Synergy Wealth Management” iz Švajcarske u vezi sa emisijom obveznica na Londonskoj berzi, ali tvrdi da su ti sastanci bili neformalni i da Pajiću niko nije dao mandat da se u ime Srpske pojavljuje pred kreditorima.

Pajić je tužio Republiku Srpsku i traži tri miliona maraka posredničke naknade za uspješno okončanu emisiju obveznica iz aprila 2021. godine kada se Vlada RS na berzi u Londonu zadužila za 300 miliona evra.

U Vladi ne spore da su bili u kontaktu sa njim, ali ne po pitanju ovog zaduženja, već po ranije planiranoj emisiji obveznica za zatvaranje dugova u zdravstvu od koje se odustalo nakon što je svijetom zavladala pandemija virusa korona, zbog čega mu ne priznaju bilo kakve zasluge za emisiju londonskih obveznica.

Svjedočeći na sudu, Vidovićeva je kazala da je Pajića upoznala  2019. godine kada je došao u njeno ministarstvo nudeći svoje usluge, što, kako je dodala, nije neuobičajeno s obzirom na otvorenost ministarstva.

Rekla je da je se na sastanku u oktobru te godine on ponudio da traži potencijalne klijente, ali da nikakvog zvaničnog angažovanja nije bilo jer je sve još bilo samo u fazi ideje.

On je rekao da bi mogao istraživati tržište vezano za izlazak Republike Srpske, ali nikakvo ovlaštenje nije imao jer u to vrijeme Vlada nije imala odluku o izlasku na međunarodno tržište - izjavila je ona.

Iako nije imao mandat, Pajić je nakon tog sastanka dobio email sa domenom Vlade Republike Srpske preko kojeg je bio u korespodenciji sa potencijalnim klijentima, ali i službenicima Vlade koje je redovno obavještavao o svojim aktivnostima.

Ministarka je tvrdila da ne zna ko mu je tu adresu napravio, ni po čijem nalogu.

Ne znam. Ne poznajem proceduru - kratko je kazala.

Posvjedočila je da joj je Pajić na e – mail više puta tokom 2019. i 2020. godine slao dokument pod nazivom „Savjetodavni mandat za globalni pristup tržištima kapitala“ gdje je predstavio usluge koje će obaviti za potrebe njenog ministarstva i zatražio naknadu za svoje usluge, ali da nikad nije potpisan.

Njih dvoje sreli su se ponovo na sastanku u maju 2020. godine kada su u Banju Luku došli predstavnici nekoliko banaka koje su prezentovale svoje ponude vezano za plasman obveznica.

Vidovićeva nije znala da objasni u kom svojstvu je Pajić bio prisutan na sastanku i zašto je njegovo prisustvo tolerisano kada ga niko nije angažovao po pitanju potencijalne emisije.

Prema njenoj tvrdnji, sastanak u Banjoj Luci nije imao nikakav uticaj na emisiju obveznica koja će se kasnije realizovati na berzi u Londonu jer je donesena nova odluka Vlade o zaduženju sa potpuno drugom namjenom utroška sredstava.

Plan je bio da se novac iskoristi za pokriće deficita nastalog zbog korone i za kompenzacioni fond iz kojeg se pomagalo stanovništvu i privredi. U toj emisiji nismo imali posrednika - zaključila je Vidović.

Na sudu je svjedočio i advokat Miloš Stevanović koji je spojio Pajića sa ministrima u Vladi Republike Srpske i učestvovao na nekoliko sastanaka na kojima se razgovaralo o potencijalnom zaduženju.

Govoreći o svojoj ulozi, rekao je da je njegovo prisustvo bilo poslovno orjentisano i da je na njima tražio poslovnu priliku da zaradi dajući pravne savjete bankama koje bi investirale, a koje bi ga kasnije platile.

Ispričao je da je sa Pajićem 2019. godine u Londonu bio na više sastanaka sa predstavnicima banaka koje su bile potencijalni investitori za emisiju obveznica, ali se nije mogao izjasniti u čije ime je Pajić tu bio.

Kazao je da je Pajić iskusan bankar koji je bio u stalnoj komunikaciji sa bankama i da ima dobru reputaciju i status kod istih, ali i da se ne sjeća da je imao ovlaštenja da nastupa u ime Republike Srpske.

Bilo je razgovora da se on plati ako se emisija uspješno realizuje, govorilo se oko 1,5 miliona evra. Međutim realizacije nije bilo jer je došlo do pandemije virusa korona - rekao je Stevanović.

Rekao je i da ga je Pajić nazvao nakon što je okončana emisija obveznica na Londonskoj berzi gdje mu je rekao da je upravo zbog njegovog angažmana i došlo do njene realizacije.

Pajić je inače na svjedočenju prošle godine rekao da nije vjerovao da će ostati neisplaćen te da nikada nije imao slično iskustvo, kao i da je u ovom poslu izgubio dvije godine života i poslovnu reputaciju, a da za to nije dobio ništa. Izjavio je da ugovor o posredovanju nikada nije potpisan, ali da nije sumnjao da bi mogao ostati „kratkih rukava jer mu je ministarka finansija Zora Vidović rekla da o tome ne treba da brine.

Kako je nastao spor možete čitati u tekstu “Vlada RS prevarila konsultanta za obveznice na Londonskoj berzi”

CAPITAL je objavio i prepisku Pajića sa službenicima i ministrima a nju možete pročitati  OVDJE. 

CAPITAL.ba

Tagovi: