Stranke u RS započele pripreme: Izbori 2022. prelomni za sve blokove

Velike političke partije u Republici Srpskoj započele su pripremu terena za opšte izbore naredne godine, a dok jedni, zbog loših rezultata na posljednjoj provjeri kod birača, mijenjaju kadrove u lokalnim organizacijama, drugi zakazuju razgovore sa koalicionim partnerima o zajedničkom nastupu.

Izbori u Republici Srpskoj, odnosno BiH održavaju se svake dvije godine i mnogi u tome vide razlog zbog kojeg izborna kampanja stalno traje. To se pokazuje i ove godine, koja je u suštini neizborna, jer su stranke počele da kroje planove za novu provjeru koja bi trebalo da bude na jesen 2022.

Lider SNSD-a Milorad Dodik prije nekoliko dana raspustio je stranačke odbore u Tesliću, Han Pijesku i Berkovićima zbog loših rezultata lani na lokalnim izborima, a privremeni predsjednici tih odbora, zajedno sa privremenim opštinskim odborima, dobili su zadatak da u roku od šest mjeseci sprovedu unutarstranačke izbore u svojim organizacijama.

PDP je otišao i korak dalje. Prvi čovjek te partije Branislav Borenović potvrdio je da su spremni da, uz podršku opozicionih stranaka, udruženja i pojedinaca, predlože kandidata za predsjednika Srpske. Dodao je i da već naredne sedmice očekuju sastanak opozicionih stranaka, te ponovio stav koji se stalno čuje, odnosno da opozicija mora biti jedinstvena na opštim izborima naredne godine, jer je cilj bolja i prosperitetnija Srpska.

Sagovornici "Glasa" ističu da više niko od političara ne krije da je već otpočeo novi predizborni ciklus i da su poruke koje smo imali priliku da čujemo uvertira u ono što nas čeka u narednih godinu i po.

Politikolog iz Istočnog Sarajeva Filip Matić podvlači da se sve velike stranke spremaju za ljeto, odnosno jesen naredne godine, posebno jer se ti izbori najavljuju kao prelomni, odnosno kao neki od posebnog značaja.

"Prvi put nakon dugo vremena pojavila se kontrateža SNSD-u, koji je dugo na vlasti, u vidu mlađih kadrova koji se, na neki način, nameću kao prijetnja. Definitivno je da će se SNSD ozbiljno pripremati za što bolji izborni rezultat kako bi potvrdio svoju pobjedu i na ovim izborima, kada pričamo o osvojenim pozicijama i ukupnom broju glasova. Međutim, ono što se desilo u Banjaluci i Bijeljini će ga natjerati da bude oprezniji, dok će, sa druge strane, i opozicija imati veoma aktivnu kampanju, ne samo mjesec dana pred izbore, već od danas i nastojati biračima dokazati da su bolji i da su budućnost Republike. Ulazimo u nezvaničnu kampanju, onu iza kulisa", rekao je Matić.

Politikolog Ljubinko Jović naglašava da je kod nas svojevrsna tradicija da, kada jedni izbori završe, počinje priprema za druge.

"To, nužno, ne mora značiti ništa loše. Sve zavisi od atmosfere u kojoj se vode izborne kampanje i kakvim se sredstvima koriste",  istakao je Jović.

SNSD je, smatra, već počeo ozbiljnije da radi i na društvenim mrežama, a vidljivo je i da svi već ispituju puls i birača i političkih rivala. On je ocijenio i da sve stranke imaju dovoljno vremena da u idućim mjesecima promijene određene stvari u svojim redovima, ako uvide da negdje nešto ne štima kako su zamislili.

Simbolika

Opoziciji je, podvukao je Filip Matić, svojevrsni vjetar u leđa rezultat upravo u Banjaluci i Bijeljini na novembarskim lokalnim izborima.

"Te pobjede imaju određeno simbolično značenje u smislu da nije nemoguće pobijediti, ali je to bio alarm Miloradu Dodiku i SNSD-u da srede neke stvari koje nisu bile dobre i da se riješe ljudi koji nisu radili kako je trebalo", istakao je Matić.

Tagovi: