Švajcarski Crveni krst nastavlјa saradnju na projektima sa Crvenim krstom i Opštinom Šamac

Načelnik opštine Đorđe Milićević i načelnik za društvene djelatnosti i poslove CZ Slobodan Stojić juče su razgovarali sa predstavnicama švajcarskog Crvenog krsta (CK) Sarafinom Vilušić i Bojanom Ilić i Danicom Radulović sekretarom CK Šamac o uspješnosti realizacije dva projekta koji se rade u Šamcu, a radi se o projektima „Zdravlјe i starenje“ i „Izgradnja insitucionalne pripremlјenosti za pripremu i odgovor na katastrofe“.

Koordinator programa njege i pomoći u kući u okviru projekta „Zdravlјe i starenje“ pri švajvarskom CK u Tuzli Sarafina Vilušić kaže da je program pomoći u kući započeo 2018. godine i danas su sumirali rezultate dosadašnjeg rada, te dogovorili dalјe aktivnosti za narednu godinu

Projekat njege i pomoći u kući procjenjen je veoma uspješnim i dogovorili smo se da u narednoj godini u skladu sa Memorandumom koji je potpisan sa Opštinom Šamac 2017 nastavlјamo sa ovom aktivnošću u skladu sa planiranim aktivnostima po projektu“, kaže Vilušićeva.

Ona dodaje da počeci nisu bili laki, iziskivali su velike napore od strane osoblјa CK, ali da su rezultati vidlјivi, te da je u ovom programu do sada prošlo oko 90 korisnika što je potvrđuje da je on potreban i koristan i da nema razloga da se ne nastavi.

Predstavnik švajcarskog CK Bojana Ilić kaže da je CK Šamac partner sa švajcarskom CK u projektu „Izgradnja insitucionalne pripremlјenosti za pripremu i odgovor na katastrofe“ kaže da projekat rade na tri nivoa, nacionalnom, entiteskom i na lokalnom nivou i tu im je značajan CK u Šamcu i opština Šamac sa kojom zajedno implementiraju neke aktivnosti.

U protekloj godini implementirali smo veliki broj treninga, obuka, simulacija i vježbi da vidimo da svo ono znanje koje imamo možemo praktično primjeniti i zadovolјni smo reakcijama i to je potvrđeno. Nastavlјamo projekat sa istim aktivnostima. Naredne godine još će biti više obuka volontera, jer veliki broj mladih odlazi iz BiH i želimo da ih zadržimo“, kaže Ilićeva.

Tagovi: