Tokom maja imaćemo dva tropska talasa

Zbog klimatskih promjena i posljedica globalnog zagrijavanja proteklih mjeseci u Srbiji su u nekoliko navrata izmjerene ljetnje i tropske temperature koje će se poslije promjenjivog početka maja uskoro biti ponovo aktuelne. Tokom ovog mjeseca, prema dugoročnoj prognozi, imaćemo dva tropska talasa, odnosno dane u maju sa temperaturom višom od 30 stepeni!

Početak mjeseca i prvu dekadu maja obilježila su prolazna naoblačenja sa neujednačenom količinom padavina u vidu pljuskova sa grmljavinom, međutim, modeli za dugoročnu prognozu vremena ukazuju na to da će i količina i rasprostranjenost padavina u drugom dijelu mjeseca biti manja nego u prvoj polovini.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) kažu da nas narednih dana očekuje promjenjivo vrijeme, ali bez većih količina padavina. U petak, 10. maja biće kratkotrajne kiše ili pljuskova ponegde na zapadu i jugu Srbije, dok će u ostalim krajevima veći dio dana biti suvo sa sunčanim intervalima. U subotu će u gotovo svim krajevima padavine potpuno izostati, biće najviše sunčanih intervala i temperatura ostaje od 20 do 24 stepena Celzijusa.

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ kaže da će u nedjelju frontalni sistem, koji je u sklopu polja niskog vazdušnog pritiska iz istočne Evrope, ponovo u većini krajeva Srbije usloviti kišu i kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom, ali taj frontalni sistem stiže oslabljen tako da već u nedjelju uveče očekuje razvedravanje u svim krajevima zemlje malu količinu padavina.

Kratko zahlađenje, pa drugi tropski talas

Druga polovina maja će biti dosta toplija od prosjeka i u našoj zemlji se očekuje da bude sa deficitom padavina. Poslije kratkotrajnog naglog porasta temperature do 30 i više stepeni, od 18. do 21. maja treba očekivati kratkotrajno zahlađenje sa povratkom na temperature od 20 do 25 stepeni Celzijusa.

- Do kraja mjeseca očekujemo ponovo toplo vrijeme i maksimalne temperature oko 30 stepeni. U većini mjesta bi bilo dosta sunčanih intervala, a pojava padavina biće rijetka ili izolovana u vidu kratkotrajnih lokalnih pljuskova, prije svega u brdsko–planinskim predjelima i u zapadnoj i sjeverozapadnoj Srbiji. Oblačni sistem sredinom mjeseca, koji sa sjevera Jadrana preko zapadnog Balkana ide prema srednjoj Evropi, trebao bi da ostane dominantan i do kraja mjeseca u smislu da to bude preovlađujuća putanja oblačnih sistema. Oni bi naše područje obilazili - kaže Slobodan Sovilj.

Dodaje da treba računati da će maj biti topliji od prosjeka, da će imati pozitivno odstupanje temperature za bar 1 stepena, a da će količina padavina na kraju mjeseca ipak biti prosječna u većini mjesta, od 60 do 90 litara po kvadratnom metru.

- S obzirom na to da je u prvoj dekadi mjeseca bilo padavina, istina da su bile neujednačene, u većini mesta trebalo bi da je već dostignuta mjesečna norma padavina do kraja mjeseca - zaključuje Sovilj.

Najtopliji i najhladniji maj u istoriji mjerenja

Najviša temperatura u maju - 19. maja 1996. godine izmjereno je 34.9 stepeni Celzijusa

Najmanje izmjerena temperatura u maju - 3. maja 1935. godine i iznosila je -1.4 stepena

Maksimalna dnevna količina padavina u maju u Beogradu registrovana je 15. maja 2014. godine, kada je palo 110 litara kiše po kvadratnom metru za samo jedan dan, 

- To su količine koje smo imali širom zapadne i centralne Srbije, to su zaista ekstremne količine padavine. Te godine smo imali poplave - kaže Slobodan Sovilj.

Prva polovina aprila 2024. bila je ekstremno topla, zatim je uslijedio period zahlađenja zbog čega se smatralo da neće biti rekordno topao, prenosi Mondo.

Tagovi: