Turski radnik pao sa 23 metra visine, poginuo pred očima braće

Tridesetjednogodišnji državljanin Turske K.Š. poginuo je u nedjelju oko 11 časova u trebinjskom naselju Luč, u Ulici Stepe Stepanovića, padom sa zgrade koja je u izgradnji i na kojoj je radio kao građevinski radnik.

Odmah nakon nesreće na lice mjesta je izašla dežurna patrola Policijske uprave Trebinje i ekipa Hitne pomoći koja je mogla samo da konstatuje momentalnu smrt nakon pada.

Radnik je, prema tvrdnjama očevidaca, pao sa sedmog sprata, odnosno, 23 metra visine, preskačući sa balkona na balkon i dok su oni strčali stepeništem on već nije davao znake života, pa je i medicinska ekipa bila bespomoćna.

Na zgradi su bila i njegova dvojica braće koja su svjedočila padu jer i oni izvode radove na istoj zgradi za jednu mostarsku firmu koja je podizvođač na izgradnji zgrade.

Sva trojica braće su, kako saznajemo, moleri i izvodeći unutrašnje radove, bili su u papučama, što je nesretnom mladiću najvjerovatnije i uzrokovalo smrt, jer se u papučama dodatno poklizao, a pad je, prema nalazima obdukcije, sa ovolike visine morao biti fatalan.

Uviđaj je na mjestu nesreće izvršio dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju i, pored pretpostavke da je bio nesretan slučaj, naložio obdukciju tijela u trebinjskoj Prosekturi, kako bi se utvrdilo da na smrt nisu uticale neke druge okolnosti.

Specijalista sudske medicine Dražen Damjanjuk je potvrdio da je odmah u ponedeljak ujutro obavio obdukciju i utvrdio da je smrt nastupila odmah.

- Smrt je nastupila usljed iskrvarenja u grudni koš i preloma svih ekstremiteta - kazao je kratko Damjanjuk.

I radnici, koji su u ponedjeljak ujutro nastavili sa izvođenjem poslova na zgradi, potvrdili su da je pad bio strašan. 

- Mi nismo bili na gradilištu jer se nedjeljom ne radi, pa i ne znamo tačno šta se desilo, ali nam je rečeno da su ti Turci bili na gradilištu i da je nesretni momak preskakao sa jednog na drugi balkon, što su, kako smo čuli, radili i ranije, jer, da bi se prešlo u susjedni stan potrebno je izaći iz stana i preći cjelokupno stepenište, pa ući u drugi ulaz i ponovo preći sve spratove - čuli smo od drugih radnika.

Običnim građanima Trebinja ovakav neoprez nije nepoznat, jer su cijelo ljeto svjedočili i ovakvim skskovima radnika, a nije rijetka pojava da radnici rade bez šljemova, čak i bez zaštitne opreme, pa nerijetko i u papučama.

Portparol Okružnog javnog tužilaštva Trebinje Srđan Vukanović kaže da je, pored okružnog tužioca, na mjestu nesreće bio i nadležni inspektor zaštite na radu, te da se provjeravaju sve okolnosti na ovaj slučaj, ali ostaje nepoznato da li su nadležni za zaštitu na radu obilazili gradilišta prije nego su se nesreće dešavale, jer, otkako je krenula ekspanzija gradnje u Trebinju, zabilježeno je nekoliko nesretnih slučajeva sa fatalnim ishodima.

 

Tagovi: