U Šamcu obilježen Dan boraca Republike Srpske

Polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje braniocima Srpske, u Šamcu su obilježeni Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata i Dan Prvog srpskog ustanka. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, izostala su veća okupljanja i tradicionalna svečana akademija, ali su, uz sve propisane epidemiološke mjere, održani šahovski turnir i uručene nagrade pobjednicima literarnog i likovnog konkursa koji je raspisala opštinska Boračka organizacija za učenika osnovnih i srednjih škola.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Šamac Radovan Zoranović rekao je da žrtva srpskih junaka nikada ne smije biti zaboravljena i da je uz poboljšanje materijalnog statusa demobilisanih boraca potrebno njegovati i kulturu sjećanja.

Nastavljamo tradiciju obilježavanja ovog značajnog datuma, a ove godine smo, u saradnji sa Opštinom Šamac, odlučili da dodijelimo jednokratne novčane pomoći od po 100 maraka za 40 socijalno- ekonomski najugroženijih demobilisanih boraca”, rekao je Zoranović.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević naglasio je značaj ovog istorijskog datuma koji simbolizuje borbu srpskog naroda za slobodu i obavezuje na čuvanje uspomena na heroje koji su život dali za Republiku Srpsku.

Ovo je dan sjećanja na sve heroje koji su život dali za Republiku Srpsku, ali i zahvalnost njihovim porodicama. Ovo je i dan svih onih koji su učestvovali u stvaranju i odbrani Republike Srpske, a to su ratni- vojni invalidi i demobilisani borci. Mada se nalazimo u teškim vremenima, veoma je važno da instutucije i republičke i lokalne, upute tim borcima i njihovim porodicama ne samo riječi podrške, nego da se svi obavežemo da pomognemo boračkim kategorijama stanovništva”, rekao je Milićević.

Opštinska Boračka organizacija raspisala je likovni i literarni konkurs za osnovce i srednjoškolce. Na konkurs je prispjelo 160 radova. Najbolji rad u kategoriji srednje škole o temi “Čast je moja imovina” napisala je Vesna Mišikić. Ona je naglasila značaj njegovanja tradicije sjećanja.

Važno je da se nastavi ova tradicija jer je važno da mi mladi pamtimo borce koji su živote dali za Republiku Srpsku i za slobodu u kojoj mi svi danas živimo”, rekla je Mišikićeva.

Prvo mjesto na literarnom konkursu u kategoriji osnovne škole o temi "Mene sve rane moga roda bole" osvojila je Danijela Ostojić iz Slatine, a pobjednica likovnog konkursa je Ilijana Ješić iz Crkvine.

Predsjednik konkursne komisije Milovan Dujković rekao je da je prispio do sada rekordan broj radova i da je to pokazatelj da djeca i mladi žele da daju svoj doprinos obilježavanju ovog značajnog istorijskog datuma.

Svrha konkursa jeste da animiramo najmlađu generaciju da sa nama zajedno učestvuje u obilježavanju Dana boraca RS, kao veoma značajnog segmenta iz naše najnovije istorije”, rekao je Dujković.

Povodom Dana boraca održan je šahovski turnir za demobilisane borce, ali i mlade šahiste u kategoriji pionira i junira.

Pobjednik turnira u kategoriji demobilisanih boraca je Goran Pisarević, koji ističe da je jedan od redovnih učesnika, ali i osvajača ovog turnira.

Ovo je jako lijepa tradicija, dan kada se sjećamo naših saboraca, podsjećamo se na ta ratna vremena, družimo se uz sport koji volimo”, rekao je Pisarević.

Pobjednik šahovskog turnira u kategoriji juniora je Dušan Joksimović, a u kategoriji pionira Matej Stevanović, oba su članovi šahovskog kluba “Crvena zvijezda” iz Obudovca.

M. L.