U Šamcu održan "9. Ornitofestival" (FOTO)

Deveti po redu Ornitofestival sa temom "Značaj obnavljanja malih močvarnih područja za opstanak ptica" održan je od 23. do 25. oktobra u Šamcu.

Ornitofestival je okupio goste iz Srbije, Hrvatske, Mađarske kao i raznih dijelova BiH. Ove godine broj učesnika bio je nešto manji nego ranije, usljed aktulene situacije sa novim virusom korona.

U svakom slučaju, učesnici su razmijenili dosta znanja i iskustava u mjerama obnavljanja, zaštite i korišćenja malih močvarnih područja u regionu i njihovom potencijalu za opstanak prirode i ljudi.

Nakon radnog dijela sa prezentacijama, uslijedio je izlet na novoproglašeno zaštićeno stanište močvaru "Tišina" kod Šamca, pašnjake sa tarim posavskim rasama i na rijeku Bosnu. Na samom kraju upriličena je izložba fotografija "Ptice Tišine" i kratki film na istu temu u etno selu Kotromanićevo.

Ornitofestival već devet godina okuplja ljubitelje prirode i ptica, a ova mala manifstacija kruži kroz gradove BiH u područja koja imaju zanimljivu i vrijednu prirodu.

Organizator je Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, uz podršku opštine Šamac, udruženja "Naše ptice" iz Sarajeva i fondacije "Euronatur."

Tagovi: