Šamac: Virus korona ugrožava i domaću proizvodnju mlijeka

Pandemija virusa korona uticala je i na izvoz i pad potrošnje mlijeka i mliječnih proizvoda, a domaće mljekare već imaju određene zalihe koje ne mogu da plasiraju na tržište, tvrde u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske. Proizvođači mlijeka sa šamačkog područja zabrinuti su da aktuelna situacija ne dovede do smanjenja otkupne cijene mlijeka.

Sa šamačkih farmi se godišnje mljekarama isporuči oko dva miliona litara mlijeka, a više od polovine proizvede Čedo Borojević iz Tišine. Preostale količine isporuči 12 farmera, koji na imanjima imaju više desetina muznih grla. Marijan Bogdanović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka opštine Šamac kaže da se u posljednjih deset godina skoro prepolovio broj muznih grla, a da epidemija virusa korona dodatno opterećuje proizvodnju.

Problemi koji su posebno izraženi u vrijeme virusa korona je nedostatak radne snage, zatim, nemogućnost kupovine nove mehanizacije. Mehanizacija je prilično stara, a sada nije moguće putovati niti uvesti mašine. Takođe, predlagali smo resornom ministarstvu da nam se omoguće subvencije od recimo 50 posto za nabavku mehanizacije, ne znamo šta će od toga biti”, kaže Bogdanović i ističe da su u udruženju upoznati sa problemom viška mlijeka u mljekarama.

Otkup za sada ide redovno, mada mljekare zbog korone sada ne plasiraju mlijeko dalje, gomilaju se zalihe. Nešto su nam pojeftinili mlijeko, ali ako dođe do ponovnog pojeftinjenja dolazimo u nezgodnu situaciju koju nećemo moći izdržati finansijski”, kaže Bogdanović.

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske i ove probleme u mljekarskom sektoru smatraju posljedicom nepostojanja mjera zaštite domaće proizvodnje na državnom nivou. Interventni otkup stoke, potom i povrća, ocjenjuju pozitivnim, ali privremenim mjerama, koje neće dugoročno riješiti probleme tržišnih viškova.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS kaže da je mljekarski sektor do sada pokazivao izuzetno dobru stabilnost kada je u pitanju plasman mlijeka i mliječnih proizvoda, ali je u posljednjih nekoliko mjeseci takođe ugrožen.

Mljekare imaju poprilično velike zalihe koje se kreću u desetinama tona mliječnih prerađevina koje ne mogu da plasiraju niti da izvezu. Tako da mi i ovoga puta apelujemo na nadležne državne institucije, na Savjet ministara, da su mjere zaštite domaće proizvodnje neophodne i hitne a to pokazuju činjenice, jer su svi sektori poljoprivredne proizvodnje u ovom momentu izuzetno, izuzetno ugroženi”, kaže Marinković.

Pod mjerama zaštite domaće proizvodnje u Savezu podrazumijevaju sezonska ograničenja uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda, uvođenje prelevmana za uvoz životinja, mesa i prerađevina od mesa, upućivanje mesoprerađivača na domaći uzogoj, veće subvencije i podsticaje za poljoprivrednike, te stalno jačanje konkurentnosti domaćih proizvoda.

M. L.

Tagovi: