Za podsticaje poljoprivredi predviđeno 110.000 KM

Za podsticaje u poljoprivredi opština Šamac je u ovoj godini predvidjela 110.000 KM. Objavljen je novi pravilnik po kome se ona isplaćuju, a poljoprivrednici mogu podnijeti zahtjev do 31. oktobra, rekao je načelnik Odjeljenja za privredu i inspekcijske poslove Predrag Nedić.

„Pravilnikom smo predvidjeli podsticaje za biljnu, stočarsku proizvodnju i vanredne mjere pomoći“, kaže Nedić.

On je dodao da u okviru podrške biljnoj proizvodnji podržavaju proizvodnju voća, povrća, gljiva i ljekovitog bilja preko otkupljivača proizvoda, a pored toga dodatno stimulišu nabavku opreme za plasteničku i stakleničku proizvodnju i obezbjeđenje zdravstvenog nalaza za biljke koje se pojavljuju u prometu.

„Kroz stočarsku proizvodnju podržavamo tov i proizvodnju rasplodnih grla za povećanje stočnog fonda i finansijsko učešće u vađenju i analizi krvi kod životinja. U okviru stočarske prizvodnje podržavamo i proizvodnju pčelinjih društava preko naših udruženja“, kaže Nedić.

Načelnik napominje da vanrednim mjerama pomoći hitno reaguju na ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda koje se dese u poljoprivrednim domaćinstvima.

On dodaje da ove godine kroz Pravilnik nisu predvidjeli sredstva za podsticaj za proizvodnju duvana u listu jer dio sredstava za podsticaje planiraju preusmjeriti za projekat elektrifikacije u cilju jeftinijeg i ekološki čistijeg navodnjavanja poljoprivrednih površina u svrhu povećanja i poboljšanja kvaliteta poljoprivrednih proizvoda.

„Kroz budžet planiramo i podršku projektima u poljoprivredi koje provodi Ministarstvo poljoprivrede, Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata preko Jedinica lokalnih samouprava i naših poljoprivrednih udruženja“, kaže Nedić.

On je podsjetio da opština Šamac od 2017. godine drži kontinuitet u odobravanju i isplati podsticaja u privredi i poljoprivredi, te da su za 2020. godinu isplatili u cjelosti želeći da ovaj kontinuitet zadrže i u budućem periodu.

„Iz godine u godinu imamo preko 350 zahtjeva, odnosno preko 300 domaćinstava koja ostvaruju pravo na ova sredstva“, kaže Nedić.

Tagovi: