Za studiju "Kurc je kao paun" potrošeno 155.000 evra

 Ministarstvo finansija Austrije objavilo je na svom sajtu istraživanja u vezi sa kojima Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju vodi istragu protiv nekadašnjeg kancelara Sebastijana Kurca, a samo jedno od njih koštalo je čak 155.000 evra.

Naime, Tužilaštvo je prošle godine pokrenulo istragu protiv Kurca i devet osoba zbog sumnje na korupciju i primanje i mita u vezi naručenih, navodno, falsifikovanih istraživanja javnog mnjenja, koja je trebalo da pomognu mladom političaru da preuzme Narodnu partiju Austrije (OVP).

Među objavljenim, "spornim" istraživanjima je i ono iz aprila 2017. godine pod nazivom "Ekonomska i budžetska politika uključujući proširenja", koje je sproveo "Researc h Affairs" Institut koji vodi Zabine Beinšab.

Samo to istraživanje koštalo je poreske obveznike 155.000 evra.

U tom ispitivanju se, između ostalog, građani pitaju i sa kojom životinjom i markom automobila povezuju političare i stranke, među kojima je i bivši kancelar Kurc.

Ispitane su osobe na rukovodećim pozicijama, koji su Kurca uporedili sa paunom, zato što je podmukao, želi da preuzme svijet, ide preko leševa, ali i sa jazavcem, jer je prepreden, te i kao vjeverica jer izgleda slatko i želi da ide visoko, ali i kao delfin pošto je pametan i opasan.

U tom istraživanju je tadašnji šef Socijaldemokratske partije (SPO) Kristijan Kern od ispitanih okarakterisan kao paun, jer pazi na izgled i pravi se važan, ali i kao jelen jer je svjestan vlasti, ali i kao lisica jer je podmukao.

Bivši lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe, s kojim je Kurc kasnije ušao u koaliciju, opisan je kao zmija, jer je glasan, otrovan i podmukao.

Ova studija je do sada bila tajni dokument, i usljed prosleđivanja dosijea istražnom odboru parlamenta dobijena je saglasnost za objavljivanje.

Za "uljepšana" istraživanja iz budžeta Ministarstva finansija isplaćeno je više od 1,2 miliona evra, a u procesu davanja u nalog izrade studije utvrđene su brojne nepravilnosti, pokazao je izvestaj revizije.

nezavisne.com