Zbog gripa moguća i obustava nastave u Srpskoj

Od osnovnih škola u Republici Srpskoj zatraženi su podaci o broju đaka koji izostaju zbog gripa, na osnovu kojih nadležni treba da procijene da li će doći do eventualnog prekida nastave u školama.

Ovu informaciju je u petak potvrdila i Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, koja kaže da je zatražila od svih osnovnih škola u RS podatke o broju učenika koji izostaju s nastave zbog gripa, te da će te podatke čim ih dobije proslijediti Institutu za javno zdravstvo RS.

- Oni su mjerodavni da donesu preporuku o eventualnom obustavljanju nastave na osnovu dobijenih podataka - rekla je Trivićeva.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, rekao je da je ukupno odsustvo učenika s ove regije u prethodnih 20 dana bilo 17,6 odsto, te da on smatra da situacija nije alarmantna da bi se obustavila nastava, ali da će o tome odlučiti nadležne službe.

- Nadležno ministarstvo nam je tražilo podatke o odsustvu učenika u prethodnih dvadesetak dana, odnosno procenat učenika koji su bili odsutni u tom periodu tri i više dana, što je pokazatelj da se radi o gripu. Odsustvo učenika varira od škole do škole, a s područja koje pokriva banjalučki aktiv procentualno je najviše bilo odsustva u Osnovnoj školi 'Branko Ćopić' - čak 38 odsto, zatim OŠ 'Milan Rakić' u Karanovcu 34 odsto i OŠ 'Ivan Goran Kovačić' 32 odsto - kaže Popržen.

On ističe da je bilo i odjeljenja u kojima je veliki broj učenika odsustvovao, jer su virusi i grip prelazni, pa je i logično da će ako zakači nekog u jednom odjeljenju tu i biti više odsutnih učenika.

Sanja Munjiza, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola Prijedor, kaže da veliki broj učenika odsustvuje upravo zbog viroza, te da to traje već 15 dana.

- Odsustvo učenika varira od škole do škole, sve zavisi od odjeljenja do odjeljenja. Imaju odjeljenja koja su prepolovljena, a ima i onih gdje fali i mnogo više učenika - rekla je Munjiza.

Dodala je da je resorno ministarstvo u četvrtak tražilo podatke od škola u vezi s trenutnim stanjem izostanaka učenika, što su oni uredno i dostavili.

(Nezavisne)