Životinje ugrožavaju živote putnika u Srpskoj, svi "peru ruke" od odgovornosti

Krda divljih svinja, srne, zečevi, lisice, vukovi, šakali, medvedi, psi lutalice, ali i domaće životinje, ovce i krave, na putevima Republike Srpske siju strah među vozače i ugrožavaju bezbjednost učesnika u saobraćaju.

Ovaj problem je sve izraženiji, čak i na auto-putevima, gdje su učestale saobraćajne nesreće sa povredama putnika i velikom štetom na vozilima. Ne treba, svakako, zanemariti ni stradanje divljači.

Ovaj problem ponovo je dospio u žižu javnosti zbog dvije nedavne saobraćajne nesreće u Jakupovcima kod Laktaša, na autoputu Banja Luka – Gradiška, koje su izazvala krda divljih svinja.

Nenad Plotan, predsjednik Lovačkog udruženja „Prosara“ iz Gradiške, smatra da je uzrok saobraćajnih nesreća na auto-putu oštećena ograda i nedovoljan broj prolaza za divljač.

– Analizirajući ovaj problem došli smo do zaključka da divljač, na svom prirodnom putu, tokom migracija, ne može pronaći prolaze na drugu stranu, osim kroz žicu, i preko ceste. Smatramo da je nedovoljan broj tunela ili nadvožnjaka – kazao je Plotan za Srpskainfo.

On je takođe naglasio problem učestalih sudskih sporova u vezi šteta zbog divljači na auto-putevima i drugim saobraćajnicama u ovom regionu.

– Svaki put, prinuđeni smo tokom sudskih sporova, a po tužbama za štetu, dokazivati da je to odgovornost JP „Autoputevi“ Republike Srpske. Istovremeno, ovo preduzeće traži pravni put da nekog drugog, najčešće lovačka udruženja, označi krivcima. Nas terete za iznose koje ne možemo isplatiti. To je velika prijetnja opstanku mnogih lovačkih udruženja, pa tako i LU „Prosara“ – upozorava Plotan.

U Lovačkom savezu Republike Srpske kažu da je situacija na auto-putevima, u slučaju kada divljač uzrokuje udes a time i štetu, sasvim jasna.

– Javno preduzeće „Autoputevi RS“ odgovara za štetu u slučaju da neko na auto-putu udari divljač, zato što su u ovom preduzeću dužni da obezbijede cestu. Ako se životinja provuče ili probije kroz zaštitnu ogradu, odgovorni su „Autoputevi RS“ – smatraju u Lovačkom savezu RS.

U Javnom preduzeću “Autoputevi Republike Srpske”, tumačeći najnoviji slučaj u Jakupovcima, naveli su da je ustanovljeno da ograda pored auto-puta i pratećih objekata nije oštećena i da nije jasno kako su životinje dospjele na kolovoz. Jedina takva mogućnost je u Klašnicama, na mjestu spajanja magistralnog s auto-putem, navode u “Autoputevima”.

Rješenje vide u postavljanju zvučne signalizacije za odvraćanje divljači od autoputa. Tim povodom inicirali su sastanak s predstavnicima lovačkih udruženja, radi definisanja migracionih ruta.

Ne može se zanemariti ni neodgovornost mještana obližnjih naselja koji kradu panele, postavljene pored auto-puta u svrhu zvučne izolacije i fizičke prepreke. Zvučni zid je najviše oštećen u Cerovljanima, Bereku, Jazovcu, Vilusima i Romanovcima, na dionici autoputa Gradiška – Banja Luka.

U Javnom preduzeću „Autoputevi RS“ ranije je potvrđeno za Srpskainfo da se radi o krađi koju su oni više puta prijavljivali policiji, ali loša praksa nije zaustavljena. Zoran Adžić, načelnik Gradiške, smatra da se radi o apsolutnoj neodgovornosti pojedinaca, koji nemaju obzira prema društvenoj imovini i zajedničkoj infrastrukturi.

– Ovo pokazuje da pojedinim mještanima iz lijevčanskih naselja pored auto-puta Gradiška – Banja Luka ništa nije bitnije od lične koristi. To se mora istražiti, a kradljivci rigorozno kazniti. Njihova imena treba objelodaniti kako bi javnost saznala ko to i zbog čega radi – kazao je Adžić.

Naš sagovornik naglašava da je neshvatljivo devastirati auto-put u koji su uloženi milioni maraka.

Problem domaćih životinja na putevima, što se ne može zanemariti, takođe je veoma izražen u lijevčanskom i potkozarskom kraju. To je naročito izraženo u vrijeme nomađenja ovčara, ali nije rijetkost da krave i druge domaće životinje zaustave saobraćaj ili izazovu saobraćajne nezgode na magistralnim cestama.

U Lovačkom savezu Republike Srpske godinama ukazuju na nedorečenosti Zakona o lovstvu. Postoje mnoge nejasnoće u vezi saobraćajnih nezgoda koje uzrokuje divljač u naseljenim mjestima, na magistralnim, regionalnim, lokalnim i drugim putevima. Zbog toga lovačka udruženja imaju veliku štetu. Očekuju da problem bude razriješen novim rješenjima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ukoliko se saobraćajna nesreća, podsjećaju lovci, dogodi na putu koji nije obilježen znakom upozorenja “divljač na putu”, šteta pada na teret lovačkog udruženja, na čijoj teritoriji se dogodila nesreća.

srpskainfo.com

Tagovi: