Žunić: Dodjela ordena 103. brigadi HVO najbahatiji čin provokacije i uvrede

Dodjela ordena zloglasnoj 103. brigadi Hrvatskog vijeća odbrane koja je počinila strašne zločine nad Srbima na području Dervente i Posavine najbahatiji je čin provokacije i uvreda za svaku žrtvu i njihove porodice, ali i atak na mir i dobre međunacionalne odnose koji vladaju u Derventi, rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić.

Žunić je zahvalio građanima Dervente, posebno porodicama žrtava koji su, kako je naglasio, imali snage da ne reaguju na današnju provokaciju.

– Ovaj čin je, zbog vrijeđanja srpskih žrtava i emocija, mogao da izazove incident koji bi imao strašne posljedice na odnose u Derventi i svakodnevni život. Počast žrtvama – da, vrijeđanje tuđih žrtava – ne. A odlikovanje HVO je uvreda za Srbe, derventske žrtve i stradalnike – naglasio je Žunić.

On je naveo da je uvreda i provokacija veličanje i odlikovanje brigade koja je baštinila ustaški pokret, koristila znamenja fašizma, ubijala i u logor vodila civile samo zato što su bili Srbi.

– Članovi moje porodice su žrtve. Najveći dio moje porodice je tamnovao u logorima koje su osnovali pripadnici zloglasne brigade, a koju je odlikovao predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. Ovakve događaje u budućnosti treba zabraniti, jer diranje nezaraslih rana ne garantuje mir i bezbjednost – naveo je Žunić.

On je istakao da je današnjom provokacijom mir bio ugrožen i da se samo dostojanstvom i smirenošću građana Dervente nije desio incident.

– Imam osjećaj da je neko taj incident tražio i očekivao jer ne postoji drugi razlog za ovako tešku provokaciju kakva je dodjela ordena zloglasnoj 103. HVO brigadi i to u stradalničkoj Derventi i u Republici Srpskoj – rekao je Žunić.

Tagovi: