Teslićki Proleter pred gašenjem

Teslićki „Proleter“ grca u problemima. Kažu da su se problemi godinama nagomilavali, a sada je sve došlo na naplatu. Nemaju novca, infrastruktura je, tvrde, u očajnom stanju. Uprava je podnijela neopozivu ostavku.

Ona privremena klub vodi najbolje što zna. Ipak priznaju, upitno je hoće li uspjeti završiti sezonu.  

- Mi sad od nekih uprava prijašnjih dobijaamo sudske presude po par hiljada maraka, sad su tu kamate i ostalo. Postoji mogućnost da se klub, ne mogu reći ugasi, ali suspenduje. Vidite, Savez traži svoje. Ti troškovi Saveza su ogromni. Mi imamo pet mlađih kategorija. Svi oni se takmiče i svi oni trebaju da plaćaju svoje obaveze. Te obaveze su prevoz, najveća stavka, sudije, a da ne govorim o održavanju terena, svlačionici i ostalom - ističe Zoran Dujković, privremeni predsjednik Fudbalskog kluba „Proleter“, Teslić.

Sve to najteže je palo igračima. Kažu da su nezadovoljni. Entuzijazam polako nestaje sa problemima, a na treninzima ih je sve manje. 

- Realno momci su demoralisani, plate kasne. U nekim slučajevima te plate nisu toliko bitne. Bitna je organizacija kluba. Ima nas par starijih igrača koji se trudimo da to gurama. Ali nažalost pitanje je koliko će se ovi momci zadržati još da ostanu i predaj sebe ovom klubu i ovom gradu - ističe Vladimir Marković, kapiten Fudbalskog kluba „Proleter“, Teslić.

Pomoć su zatražili i od teslićkog načelnika. Kažu da im treba nova i ozbiljna uprava kluba, ali i više sredstava. Milan Miličević tvrdi da „Proleter“ dobija najveći dio kolača u raspodjeli sredstava za sport. Uputio ih je da pokucaju i na vrata sponzora. 

- Fali nam nekih 30 odsto od tog budžeta koji mjesečno primamo. Da on iznađe način da namiri ta sredstva kako bi mi mogli funkcionisati. Da pored redovne rate, da omogući i nađe način da nam pomogne da završimo ovu sezonu - kaže Dujaković.

- Prošlogodišnji budžet kluba Proleter iznosi 80 000KM i isplaćen je u potpunosti, zaključno sa novembrom. Za ovu godinu po odluci o privremenom finansiranju isplaćeno je 22.000 KM Proleteru. To nije dovoljno i to se i u budžetu zove sredstva za sufinansiranje ostatak sredstava pronalaze u od sponzora - ističe Milan Miličević, načelnik opštine Teslić.

Sa problemima u upravi počeli su i problemi na tabeli. Trenutno dijele deveto mjesto na tabeli Druge lige Zapad. Nisu sigurni hoće li to biti dovoljno da opstanu. Kažu da je „Proleter“ generacijama simbol Teslića i da se klub mora sačuvati. Zbog toga se nadaju da će na kraju ipak stići prijeko potrebna pomoć.

SportDC