Prihodi od naknada za igre na sreću u RS porasli za trećinu

Prihodi od naknada za priređivanje igara na sreću imaju trend rasta od početka primjene novog Zakona o igrama na sreću, a u prvih šest mjeseci ove godine prikupljeno je 17,6 miliona KM ili 32 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Iz resornog ministarstvu ističu da puni efekat primjene Zakona o igrama na sreću, koji je usvojen u martu, očekuju krajem godine, jer tek od polovine septembra ističe rok za usklađivanje priređivača igara na sreću sa odredbama novog zakona.

- Ukupan prihod budžeta Srpske u prošloj godini od naknada od priređivanja igara na sreću iznosio je 27,6 miliona KM. Prema podacima Poreske uprave, broj prijavljenih radnika u oblasti igara na sreću 31. decembra 2018. godine, odnosno u vrijeme važenja prethodnog zakona, iznosio je 2.457, dok je 31. juna, u vrijeme važenja novog zakona, bilo 2.426 zaposlenih - navode u Ministarstvu finansija povodom učestalih natpisa u medijima u vezi sa usvojenim Zakonom o igrama na sreću.

Prema podacima Poreske uprave, priređivači igara na sreću u Srpskoj su na osnovu prijavljene dobiti u igrama na sreću za 2018. godinu prijavili porez na dobit u iznosu od 3,9 miliona KM.

- To čini oko 1,5 odsto ukupno plaćenog poreza na dobit u Republici Srpskoj, što je poražavajuće imajući u vidu ekspanziju priređivanja igara na sreću. U Srpskoj su u trenutku donošenja novog zakona 1.033 kladionice imale odobrenje Uprave za igre na sreću, 441 automat-klub sa 5.369 automata, šest priređivača internet igara na sreću, 16 klasičnih tombola, jedan kazino i 1.097 lokacija na kojima se priređuju elektronske igre putem 1.630 terminala za elektronske igre na sreću - kažu u Ministarstvu finansija Srpske.

Cilj donošenja novog zakona, kako su naveli, bilo je unapređenje sistema igara na sreću, posebno nadzora i razvijanje obima poslovanja u zakonskim okvirima, a samim tim i povećanje budžetskih prihoda.

Tagovi: