Od 112 zanimanja u RS trećina suvišna

Prema podacima Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, u RS u srednjim školama na spisku postoji čak 112 zanimanja, a prema procjenama poslodavaca, najmanje 30 odsto njih je suvišno, dok i u Ministarstvu prosvjete i kulture RS najavljuju reviziju i standardizaciju zanimanja.

Neka od zanimanja koja se nalaze na ovom spisku su časovničar, kovač, poslovni sekretar, zlatar, prerađivač mlijeka, agroturistički tehničar i druga.

Kada je u pitanju saobraćajna struka, tu su zanimanja poput brodovođe, tehničara vodenog saobraćaja, i slično.

“Mi procjenjujemo da je oko 30 odsto tih zanimanja nepotrebno i da ona treba da budu ukinuta ili modifikovana. Imate, recimo, i zidara i armirača, a mi predlažemo da to bude, recimo, građevinski radnik i da ta zanimanja budu ujedinjena”, istakao je za “Nezavisne” Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Prema njegovim riječima, poslodavci će, zajedno sa Republičkim pedagoškim zavodom i Ministarstvom prosvjete i kulture RS, imati zadatak da naprave registar, odnosno da analiziraju za šta je potrebno da se djeca školuju, a za šta ne.

“Naš drugi zadatak je da pojednostavimo školski sistem i da ujedinimo određena zanimanja”, navodi Trivić.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, naglasio je za “Nezavisne” da je sigurno da je veliki broj postojećih zanimanja nepotreban.

“Nadam se da ćemo to kroz ovaj zakon o izmjenama i dopunama u obrazovanju i kroz dualno obrazovanje na neki način riješiti”, rekao je Škrebić.

Kako ističe, učenici bi trebalo u velikoj mjeri da obavljaju praksu u preduzećima.

“To bi se odvijalo po principu da u prvoj godini jedan dan u sedmici imaju praksu, pa druge godine dva dana i tako redom. Kod mene u firmi nema obućara pa zapošljavamo frizere, kuvare i konobare, koje moramo da prekvalifikujemo”, naglasio je Škrebić.

Kako su “Nezavisne” ranije pisale, za septembar je najavljena reforma osnovnog, predškolskog i srednjeg obrazovanja.

Kada je u pitanju srednje obrazovanje, reforma će se najviše odnositi na prilagođavanje nastavnih planova i programa potrebama privrede, što je, kako je rečeno, ključni pravac u reformisanju srednjeg obrazovanja.

Jedan mladi Banjalučanin koji planira naredne godine da se upiše u srednju školu kaže da ga je uvijek fascinirao posao časovničara, ali da ne vidi da je to više perspektivno zanimanje.

“Satovi su danas sve jeftiniji i ljudi, čim se pokvari sat, kupe novi umjesto da ga nose na popravku. Mislim da ću se ipak odlučiti za nešto vezano za IT sektor”, kaže ovaj osnovac iz Banjaluke.

(Nezavisne)

Tagovi: