Nova oprema za dijagnostikovanje kvarova na vodovodu

 U Šamcu je danas predstavljena nova oprema za dijagnostikovanje kvarova na vodovodnoj mreži vrijedna 30.000 KM koju je nabavila ova opština, a koja služi za smanjenje gubitaka vode.

Čedomir Petrović, predstavnik firme “Dukamam” iz Niša koji zastupa švajcarsku kompaniju “Guterman”, predstavio je opremu, navodeći da je riječ o opremi koja se zasniva na najnovijim informacionim tehnologijama.

Prema njegovim riječima, oprema je stigla prije nekoliko godina u Republiku Srpsku i pokazala dobre rezultate u Trebinju.

– Oprema za akustično praćenje i pronalaženje kvarova na vodovodnoj mreži je visokosofisticirana, pronalazi curenje bez obzira na to da li se ono može vidjeti golim okom – naveo je Petrović.

On podsjeća da su širom Srpske i u zemljama okruženja gubici vode ogromni, te da ova oprema pomaže njihovom smanjenju.

Petrović je pohvalio opštinu Šamac i preduzeće “Vodovod i kanalizacija” zbog primjene ove opreme.

Direktor “Vodovoda i kanalizacije” Mihajlo Đurđević istakao je da će na ovaj način biti smanjeni gubici.

– Smatramo da je nova oprema apsolutni vrh u dijagnostici kvarova na vodovodnoj mreži u svijetu. Za samo dva dana u Šamcu je dijagnostikovano šest kvarova na vodovodnoj mreži koji nisu vidljivi – naveo je Đurđević, dodajući da će za 15 dana biti pet litara u sekundi manje gubitaka.

On je naglasio da su gubici vode iznosili 82 odsto, što je oko 40 litara u sekundi, te dodao da se nada da će opština za godinu dana ući u norme EU, a to je 15 odsto gubitaka.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici preduzeća “Vodovod” iz Banjaluke, Čelinca, Doboja, Teslića, Broda, Brčkog i Modriče.

Glas Regije