Nevrijeme u Crnoj Gori: Pijavica teško oštetila bolnicu, kuće, objekte i stabla FOTO

Rano jutros olujni vjetar, tramuntana, oko 30 m/s, ili preko 100 km/h, zahvatio je Boku. U Herceg Novom pijavica je “zakačila” Meljine, Pode i Kamenare gdje su najveća oštećenja na kućama, objektima i stablima. Trenutno se vjetar nad Bokom stišao ali je uočena još jedna pijavica iznad Luštice, koja je krenula ka Budvi.

Na udaru pijavice jutros rano našao se „najranjiviji“ dio Herceg Novog, Opšta bolnica Meljine. S mora dvije zgrade Zavod za rehabilitaciju i interno odjeljenje, s puno pacijenata pretrpjeli su žestok udar olujnog vjetra, ali srećom niko nije stradao, kaže za Radio Jadan direktorka Bolnice, Olivera Elez.

“Sve je stradalo. Odletio je krov sa kabineta na internom, stakla su izbijena na odjeljenju i polomljena, nemoguće je raditi. Na tehničkoj službi dio krova otišao, stradala je kuhinja, praonica… Desetkovan je park sa borovima, palmama i mediterasnkom vegetacijom…Jedva smo malo raskrčili put za kola hitne pomoći. Situacija je vanredna, osoblje je angažovano, ali potrebna nam je pomoć”. priča Elez.

O situaciji u Bolnici Meljine obaviještena je Komunlana policija, Služba zaštite i spasavanja.

Međutim, ova zdravstvena ustanova, koja je glavni oslonac Novljanima i gostima tokom ljeta, mjesecima jedva opstaje zbog teške finansijske situacije, nedostaka kadra i neizvjesnog statusa. Ovo je novi udar kojeg teško da može prevazići bez šire i zajedničke podrške vlasnika Atlas grupe, resornih Ministarstava i Opštine.

Vjetar je okrenuo na krov i dva auta, a nezvanično jedan mještanin je povrijeđen. Dosta stabala i granja je polomljeno i završilo na putu, pa komunalci i Služba zaštite, koja je već sedam puta intervenisala od jutros.

U Podima je vjetar otkrio tri kuće, a krovovi su najviše stradali i u Kamenarima, gdje je pao i stub od struje. Bez napajanja su ostali neki djelovi opštine, pa struje nema ni u Žvinjama jutros.

Komunalna policija je stalno u obilasku terena, prima pozive građana na broj 19800. Kako je kazala Marija Andrić, taj broj je aktivan stalno za prijavu oštećenja. Biće formirana opštinska komisija za procjenu štete.

Srećom pijavica nije zakačila Škver i Gadsku luku. Prema riječima direktora Agencije za gazdovanje lukom, Boža Ukropine, nekoliko brodova je došlo da se skloni u toku noći. Loše vrijeme prati i učesnike regate Cavtat-Herceg Novi, koja treba da startuje u 9, a da svi brodovi dođu do Novog od 15 do 18 časova.

CDM.me