Održana promocija knjige "Mandarinske patke"

U Šamcu je održana promocija knjige "Mandarinske patke" autora Milanke Blagojević, koja je izdata u 500 primjeraka, a finansijer je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Blagojevićeva je na sinoćnoj promociji u Centru za kulturu rekla da su priče za knjigu nastajale prije osam godina, a prvi ozbiljan korak prije izdavanja napravljen je kada je poslala kratku priču "Običan život jedne narandže" književnom časopisu "Putevi".

- Urednici `Puteva` Tanji Stupar Trifunović, koja je recezent ove knjige, priča se dopala i na njeno insistiranje priče su poslane Borisu Maksimoviću, koji je uređivao zbirku `Priče iz komšiluka` za `Imprimatur` i portal `Mondo - navela je Blagojevićeva.

Ona je rekla da su se Maksimoviću dopale priče i predložio je da "Imprimatur" objavi samostalnu zbirku, te su prošli na konkursu Ministarstva obrazovanja i kulture Republike Srpske.

Prema njenim riječima, knjiga svoj zanimljiv naslov duguje simbolizmu koji nosi život mandarinskih patki, što je otkrila čitajući jedno japansko djelo iz 12. vijeka gdje su one opisane kao simbol ljubavi i bračne zajednice.

- Istraživala sam o tim patkama i otkrila da su zaista zanimljive, jer žive u monogamiji do kraja života. Teško ih je vidjeti usamljene, uvijek su u društvu svog partnera, a o mladima brinu zajedno. Zbog toga sam odlučila da prvoj priči dam taj naslov - rekla je Blagojevićeva.

Promociji je prisustvovao izdavač Boris Maksimović, koji je istakao da je knjiga posljednjih mjeseci dobila niz pozitivnih komentara, prenose agencije.

- Srećni smo što smo imali priliku da objavimo ovu knjigu autorke koja ima prefinjen stil pisanja, prijemčiv svim čitaocima, od djece do odraslih - rekao je Maksimović.