Ko će činiti novu Vladu RS: U toku završni razgovori oko podjele ministarskih mjesta

Nova Vlada Republike Srpske trebalo bi uskoro da dobije nove ministre iz pet partija i dvije grupe okupljene oko Nedeljka Čubrilovića i Obrena Petrovića.

Kako Srpskainfo saznaje, u toku su završni razgovori kojoj partiji će pripasti koje ministarsko mjesto, ali je jedino izvjesno da će SNSD dobiti najviše resora.

Kako se spekuliše, ministar naučno-tehonološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva trebalo bi da bude Srđan Rajčević, koji je na čelu Agencije za informaciono društvo RS, dok bi na čelu Ministarstva privrede i preduzetništva, ukoliko pripadne SNSD, mogao da dođe kadar ove partije sa istoka Srpske.

Izvjesno je da će na čelu Ministarstva poljoprivrede zasjesti Boris Pašalić, dok se za ministra prosvjete nagovještava Predrag Damjanović iz Pedagoškog zavoda RS.

Sigurno je da u novoj Vladi ostaju ministri Srebrenka Golić, Dragan Lukač i Zlatan Klokić, dok još nije jasna situacija da li će u pravdi ostati ministar Anton Kasipović. Za ministra finansija najbliža je Zora Vidović, direktorka Poreske uprave RS.

– Sada je već jasno da će resor zdravlja dobiti Alen Šeranić, koji je obavljao dužnost ministra nauke i tehnologije. Međutim, koplja se lome oko toga koje ministarsko mjesto će dobiti koalicioni partneri, ali i grupacije Čubrilovića i Petrovića – kažu naši sagovornici.

Ističu da Obren Petrović nije striktno tražio ministarstvo, jer je Dobojlijama trenutno najbitnije da se počnu provoditi projekti u gradu Doboju. Ipak, u slučaju da dobiju mjesto u Vladi RS za svog ministra predložiće Ninu Bukejlović.

Predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da će nova politička partija koja treba da bude formirana do kraja godine biti dio Vlade Srpske, ali nije precizirao i koji bi resor trebalo da dobiju.

Saznajemo da će DNS-u ostati dva ministarstva, uprave i lokalne samouprave i sobraćaja, te da lider stranke Marko Pavića neće mijenjati svoje kadrove Lejlu Rešić i Neđu Trninića.

Stranka Ujedinjena Srpska mogla bi da upravlja resorom turizma, iako je bilo nagovještaja da bi mogli preuzeti Ministarstvo porodice, omladine i sporta, na čijem bi čelu bila Natalija Trivić.

Ministarstvo očekuju u NDP, te je lider ove stranke Dragan Čavić izjavio da bi ovih dana trebalo da se sastane sa mandatarom za sastav nove vlade Radovanom Viškovićem kako bi definisali koje ministarstvo dobija ova stranka.

– Za svako ministarstvo za koje dobijemo priliku da se dokazujemo u vršenju izvršne vlasti, mi ćemo dati adekvatno rješenje koje će dati puni kapacitet radu vlade u naredne četiri godine – rekao je Čavić.

Socijalisti u novoj raspodjeli resora očekuju dva ministarstva, a za sad je sigurno da će dobiti novo Ministarstvo za energetiku i rudarstvo na čijem će čelu biti lider SP Petak Đokić.
I SDA želi u vlast

Kako je Srpskainfo već objavila i u SDA očekuju mjesto u novoj vlasti na nivu Republike Srpske.

Naši sagovornici iz ove partije tvrde da nisu striktno tražili ministarstvo na upravljanje, jer su dobili mjesta potpredsjednika NS RS i u Vijeću naroda RS kao i druge pozicije.

Međutim, spekuliše se da bi upravo kadar SDA iz Doboja mogao da bude jedan od bošnjačkih ministara u novoj Vladi RS.