Sve se nema: Bh. građani dnevno potroše 3,7 miliona KM na kavu, alkohol i cigarete

Građani Bosne i Hercegovine godišnje popiju gotovo 25 miliona kilograma kafe, te oko 70 miliona litara piva, dok tokom jedne godine ispuše najmanje 265 miliona kutija cigareta.

Popije se i značajna količina žestokih alkoholnih pića i vina na čiji se uvoz, zajedno s pivom, godišnje ukupno potroši oko 150 miliona maraka, piše srpskainfo.com.

A kad se zbroji trošak za kafu, alkoholna pića i cigarete dođe se do vrtoglavog iznosa od preko 1,35 milijardi KM, koje za samo 12 mjeseci daju na ova zadovoljstva.

Tako je prošle godine u BiH uvezeno kave u vrijednosti 112.265.000 KM, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, dok je, s druge strane, na spomenute stotine miliona kutija cigareta potrošeno oko 1,1 milijardu KM.

To, praktično, znači, da na alkohol, kavu i cigarete godišnje bh. građani potroše iznos dovoljan da se, na primjer, isplati 1,5 miliona prosječnih plata, te čak 3,5 milijuna prosječnih penzija.

Ništa čudno, da u državi nema preko 440.000 nezaposlenih, dok za platu ispod prosjeka rade gotovo dvije trećine zaposlenih, a desetine hiljada radnika od prvog do prvog preživljavaju od minimalca. Usprkos tome, statistika potvrđuje da se za dobru kapljicu mora pronaći novac, a, kad je riječ o alkoholu, najviše se troši na pivo, koje uglavnom BiH uvozi iz Hrvatske i Srbije, Slovenije, Crne Gore i Holandije.

Nije teško izračunati da na ispijanje kave i konzumiranje alkohola i pušenje dnevno građani BiH potroše gotovo 3,7 miliona KM.

U prosjeku, građani BiH dnevno popiju gotovo 68.500 kilograma kave i 191.800 litara piva, dok ispuše oko 725.000 kutija cigareta.

Tagovi: