Detalji filmskih prevara uhapšene Zorice Damnjanović (64)

Malo je ko mogao i pretpostaviti da su u utorak poslije podne na autobuskoj stanici u Derventi, gdje je,  sa velikim naočarima sunčanicama i medicinskom maskom na licu, naoko bezbrižno sjedeći na klupi iščekivala žrtvu, lisice škljocnule oko ruku prevarntkinje međunarodnog kalibra.

Još niko ni približno ne zna tačno za koliko je ukupno olakšala lakovjerne, ali je samo na današnjem (srijeda) vanrednom presu načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković iznio „osnovanu sumnju da je Z.D. sa područja Srbije za iznos od preko 800.000 KM za usluge skidanja crne magije i liječenja raznih bolesti prevarila tri lica“.

Kako saznaje naš portal, u ovoj jednoj od najvećih otkrivenih prevara ne samo u Republici Srpskoj, uhapšena je o 64-godišnja Zorica Damnjanović (64), iz Zemuna. Naš list, iz dobro upućenih izvora saznaje da je riječ u prevarantkinji međunarodnog kalibra, čije se prevare samo u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, mjere u gotovo nevjerovatnim i vrtoglavim milionskim iznosima!

Nezvanično saznajemo da je Zorica samo u Derventi očerupala lakovjerni bračni par, na  privremenom radu u Njemačkoj, za čak 400.000 maraka, kao i za isti iznos jednu dobojsku porodicu, koja je da bi sa nje bila skinuta crna magija čak prodala i svoj stan. Da bi potom sav novac, uz druge stvari, poslala vidovitoj „Baba Persidi“. Naši izvori govore da još od 2016. za njom tragaju i u Hrvatskoj, gdje su mnogobrojni ojađeni građani prijavili policiji da su prevareni u ukupnom iznosu od 400.000 evra. Isti iznos se spominje i za očerupane u Srbiji.

"Skidam crnu magiju. Spajam srodne duše, razvađene i zalutale. Liječim neizlečivo, najteže bolesti, nervozu, nesanicu, depresiju, i na daljinu…", samo su neki od oglasa, tačnije zabačenih udica, vidovite „Baba Perside, Slave, Radenke“, kako se Zorica predstavljala na televizijskim oglasima i u telefonskim kontaktima, na koju su se kačili lakovjerni.

"Gotovo je nevjerovatno i prostodušnom teško povjerovati, dokle je prodirala u psihu tih treba imati na umu očajnih ljudi. Nerijetko su je pitali šta još i koliko treba da joj pošalju, mahom u torbama od novca, kafe, pića, slatkiša, odjeće i drugih stvari", navodi naš izvor.

Interesantno je da je vrlo oprezna i prepredena Zorica  druge slala po plijen, odnosno da to gotovo nikad nije lično činila, osim u derventskom slučaju kada je i dolijala. Polakomila se kada joj se ponovo javila 64-godišnja žena iz Oštre Luke, koja je nešto ranije njenom saradniku u Derventi predala torbu sa 9.000 maraka i 2.000 evra. Već prevarena žena je pristala da, za rješenje njenih tegoba, donese još dodatnih 3.000 evra, ali da je lično vidi bez posrednika ili slanja torbe.

Zorica je naručila taksi iz Loznice, koji je iz Zemuna dovezao do autobuske stanice u Derventi, gdje je i uhapšena.

"Policijski službenici Policijske stanice Derventa lišili su slobode Z.D. za koje postoji osnov sumnje da je za sad u neutvrđenom vremenskom periodu na štetu lica iz Doboja, Dervente (sa privremenim boravkom u Njemačkoj) i Oštre Luke izvršila krivična djela „Prevara“ na način da je objavljivala oglase na jednoj televiziji iz Republike Srbije predstavljajući se pod različitim imenima te da ima mogućnost skidanja crne magije i izlječenja raznih bolesti", rekao je na današnjem presu načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković.

On je pojasnio da su oštećeni, nakon što su je kontaktirali više puta, na njen zahtjev, osumnjčenoj u torbama slali novac i razne predmete autobusima do određenih lokacija.

"Za tražene predmete je navodila da na njima treba da izvrši određeni obred te da će im iste nakon toga vratiti. Predmete i novac koji su oštećeni poslali nikad im nisu vraćeni te im je do sada pričinjena ukupna materijalna šteta koja prelazi iznos od 800.000 KM", naveo je za ova tri slučaja danas novinarima načelnik dobojske Policijske uprave Slobodan Radinković.

Uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu Zemunka Zorica Damnjanović predata je u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

POZIV PREVARENIM

Načelnik Radinković je sa današnjeg vanrednog presa apelovao na sve građane da „ukoliko ima još lica koji su prevareni na isti ili sličan način da to prijave najbližoj policijskoj stanici ili na besplatni broj telefona 122“.

ČERUPALA I PO SRBIJI I HRVATSKOJ

"Postoje informacije da je Zorica zahvaljujući svojim mnogobrojnim prevarama ogromnu imovinu i materijalnu korist navodno stekla u Hrvatskoj. Međutim, pošto je tamošnja policija po prijavama prevarenih otvorila istragu ona se više ne usuđuje da kroči preko hrvatske granice, pa tamo pokušava da djeluje putem svojih posrednika. Inače, kada je sada u Republici Srpskoj otvorena istraga a Zorica pritvorena, za očekivati je da će i iz Srbije pristići mnogobroje prijave prevarenih", kazuje naš izvor upućen u ove i u filmskim scenarijima rijetke prevare.

Ninko ĐURIĆ