Đorđe svira irsku frulu, liru, gitaru i - harfu!

U Republici Srpskoj je gotovo nemoguće naći harfu, a naći nekoga ko svira harfu je avantura, podvig, „suva ekskluziva“. Đorđe Đurđević svira harfu, ali tu nije kraj čudu, jer Đorđe svira i gitaru, frulu, irsku frulu i liru!

Đorđe je od ranog djetinjstva inspirisan različitim muzičkim žanrovima i književnošću. Svoju posvećenost i talenat pokazao je još u srednjoj školi kada je počeo da svira gitaru. Ipak, njegova želja za daljim usavršavanjem neprekidno je rasla, što ga je navelo da sam nauči da svira na još pet instrumenata.

- Ljubav prema svim drugim instrumentima - orijentalnim i arhaičnim - rodila se krajem srednje škole i na fakultetu. Inspiraciju pronalazim u skandinavskom folku, staroengleskim baladama i irskoj muzici, a posebno interesovanje imam za orijentalni zvuk i melos. Pored toga, veiliki uticaj na moj muzički stil imaju kultura i književnost - govori Đorđe.

Harfa spada u jedan od najstarijih instrumenata koji je gotovo nemoguće pronaći na našim prostorima. Ipak, nakon dužeg traženja, uspio je da je kupi u Beogradu. Što se tiče samog procesa učenja, nije tekao nimalo jednostavno, jer harfa spada u jedan od najzahtjevnijih instrumenata, ali njegov trud i upornost na kraju su se isplatili.

- Krenuvši od toga da moja harfa ima 22 žice, a to je još manji model harfe, nailazio sam na razne kamenove spoticanja. S obzirom na to da ne znam čitati note i da nemam dana muzičke škole, morao sam sabirati iskustva prethodno naučenih instrumenata koji su ipak nešto lakši za sviranje - kazao je Đorđe.

Instrument koji mu je donekle pomogao da upozna određena pravila jeste lira koja se svira na sličan način, ali je tu ipak akcenat na jednoj ruci. Vježbanje po nekoliko sati dnevno i upijanje znanja sa interneta je olakšalo njegov put učenja, a kasnije je postajalo sve lakše i lakše.

Iako, najviše vremena provodi uz liru i harfu, Đorđe voli i duvačke instrumente. Trenutno svira keltsku i našu tradicionalnu frulu, a u slobodno vrijeme vježba kaval, još jedan tradicionalni balkanski instrument.

- Razlika je u nijansama, ali dobijeni zvuk je drugačiji. Naše frule su od drveta, dok su irske mahom od lima ili drveta. Svaki instrument je spečifičan na svoj način, kao i emocija koju prenose jedan i drugi instrument. Kada je riječ o melodijama koje su više obojene melanholijom, meni je draže da sviram na našem instrumentu – rekao je Đorđe.

Kao student Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Đorđe učestvuje na poetskim večerima, prateći poeziju uz harfu. Za njega je to, kako kaže, posebna prilika da svoje dvije najveće ljubavi, muziku i poeziju, pretopi u jednu cjelinu. Sa prijateljem Marijanom komponuje muziku za njegovu predstojeću zbirku pjesama koja će nositi naziv ,,Sarkadani”. Đorđe radi i aranžmane za frulu, liru i harfu u saradnji sa  pojedinim talentovanim autorima.

M. Grubor

Tagovi: