Hiljade ljudi u "Povorci sjećanja" u Beogradu

 Oko 2.000 ljudi, među kojima su najbrojniji članovi porodica nestalih iz Republike Srpske, formiralo je "Povorku sjećanja" kod Vukovog spomenika u Beogradu i krenulo ka Aleji velikana na Novom groblju i grobnom mjestu patologa Zorana Stankovića, koji je godinama nesebično radio na otkrivanju sudbine njihovih najmilijih.

Učesnici nose fotografije svojih stradalih i crvene ruže koje će položiti na grob doktora Stankovića.

Oni će na ovaj način odati počast stradalima i podsjetiti javnost Srbije i regiona na dimenzije stradanja srpskog naroda u BiH, a ujedno će učestvovati u snimanju završne scene filma "Svjedok" o životu i radu doktora Stankovića.

Režiser filma Denis Bojić rekao je u obraćanju učesnicima povorke i onima koji su došli da ih podrže da današnji dolazak porodica nestalih u Beograd nije bez razloga, već da su došli da zahvale profesoru Zoranu Stankoviću koji je upravo iz Beograda krenuo u Gospić, Vukovar, Bratunac i sva ostala srpska stratišta i pomogao im da saznaju sudbinu svojih najmilijih.

 

- Tako se uspostavlja ravnoteža. Ideja je da pokažemo šta je doktor Stanković uradio. Obdukovao je i identifikovao 7.500 ljudi, što je nemjerljiv značaj za sve porodice i za srpski narod - naglasio je Bojić.

Brano Vučetić iz Bratunca, koji je imao devet i po godina kada mu je ubijena kompletna porodica, i koji je kao dijete bio zarobljen od pripadnika jedinice Nasera Orića, rekao je da su on i porodice koje dijele njegovu sudbinu došli da izraze zahvalnost onom ko im je pomogao da svoje najmilije dostojno sahrane.

Slavka Matić, kojoj su pripadnici jedinice Nasera Orića ubile dvije kćerke i muža, rekla je da se nad srpskim narodom u Podrinju desio genocid, a da su heroji za srpske porodice Ratko Mladić i Zoran Stanković.

Ranije je najavljeno da će "Povorku sjećanja" na Stankovićevom grobu dočekati njegova supruga i članovi porodice.

Film "Svjedok" realizuje se u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica.

Film je zasnovan na dokumentaciji i svjedočanstvima doktora Stankovića koja se odnose na njegov boravak na prostoru BiH za vrijeme ratnih dešavanja. Nažalost, neposredno pred početak snimanja, Stanković je iznenada preminuo.

Bojić je rekao ranije da očekuje da film "Svjedok" pred publikom bude naredne godine, a da će mu posebnu vrijednost dati arhivski materijal i neoborive činjenice o srpskom stradanju.

Film je sniman na lokacijama masovnih grobnica gdje su izvršeni ratni zločini nad srpskim narodom - u Kravici, Mrkonjić Gradu, Brodu, Šekovićima i Zvorniku.

Stanković je bio specijalista sudske medicine sa Vojnomedicinske akademije i tokom ratnog perioda uradio je oko 7.500 obdukcija na više od 50 masovnih grobnica i stratišta srpskog naroda. 

nezavisne.com