U Novom Selu puštena u rad vodovodna mreža

U Novom Selu kod Šamca u rad je puštena vodovodna mreža čime je za 60 domaćinstava obezbijeđena pitka voda. Ukupna vrijednost projekta je 85.000 КM, od čega 35.000 КM mještani Novog Sela, 25.000 КM Fond za zaštitu životne sredine i 20.000 КM opština Šamac iz Budžeta. Кompletne radove je izvodilo po prvi put preduzeće “Vodovod i kanalizacija” iz Šamca.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević kaže da je u proteklih pet mjeseci u ovoj Mjesnoj zajednici opština uložila preko 200.000 КM, pored vodovodne mreže, asfaltirala i glavnu ulicu u vrijednosti od 110.000 КM, te da je srećan što je sve poslove oko izgradnje vodovodne mreže uradilo preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Šamca.

- Ovo je samo početak proširenja vodovodne mreže na području opštine Šamac, a planiramo tokom 2022 godine da nastavimo sa istim aktivnostima. Trenutno vršimo anketiranje mještana Mjesnih zajednica Кruškovog Polja i Lugova - kaže Milićević dodajući da im je cilj da u naredim godinama vrše proširivanje vodovodne mreže sa sredstvima iz Budžeta i mještana i ako je moguće sa što manje kreditnih sredstava.

Direktor preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Mihajlo Đurđević ističe da je puštanje vodovodne mreže u automatski rad, zajedničkim učešćem opštine i građana i uz rad ovog preduzeća dobar primjer kako se sa malo novaca može uraditi veliki posao.

- Imati ovakvu vodu sa bunara od 120 metara dubine je veliko bogatstvo. Bunar se snabdijeva dubinskom pumpom koju pokreće frekfentni regulator, mjeri se pritisak u mreži i kao povratna informacija zadaje elektronici koliki pritisak da održava u mreži, nema vodotornja, nema kazana. Ovo je savremeno rešenje koje se inače primjenjuje u svijetu, koje je daleko jeftinije, manje troši struje i korisnije  je za sve građane, a pritisak je stabilan i iznosi četiri bara u cijeloj mreži - kaže Đurđević.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Novo Selo Živko Tadić zahvalio se preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, mještanima i opštini ističući da je urađen ogroman posao voda koja život znači, a koristiće je 300 stanovnika ove Mjesne zajednice od kojih je 70 djece uzrasata do Srednje škole.

Mještanka Cvijeta Ivanović kaže da je prije 20 godina došla ovdje u Novo Selo na ledinu ništa nije bilo, a sada imaju sve, asfaltirane ulice, struju, naselje, kvalitetnu i pitku vodu koju nemoraju više da nose u kanisterima.

Tagovi: